Foisoare din lemn

Despre lemnul lamelar...

Barnele din lemn lamelar se obtin prin lipirea impreuna a doua sau mai multe lamele din lemn in conditii de temperatura si presiune bine determinate.

Barnele din lemn lamelar sunt mult mai stabile in timp, nemaiexistand pericolul aparitiei deformarilor si a crapaturilor obisnuite la lemnul masiv.

Prin procesul de productie se pot obtine elemente structurale cu lungimii mari, elemente ce altfel pot fi greu sau chiar imposibil de procurat din natura si care in final au o rezistenta si flexibilitate mai ridicata decat cea a unor elemente similare din lemn masiv.

Lemnul lamelar este din multe privinte un material "verde": in procesul de producere a unei barne din lemn lamelar este nevoie de mult mai putina energie decat in cazul unei grinde echivalente din otel sau beton. Din procesul de productie nu se obtin si alte produse separate cu caracter poluator. O barna din lemn lamelar este mult mai usoara fata de cele din metal sau beton, deci costuri mai reduse cu transportul si asamblarea.

In afara de constructia de case, lemnul lamelar este folosit frecvent in realizarea structurilor si a saprantelor de lemn. Exista insa si poduri din lemn lamelar.